zondag 10 augustus 2008

Naam wijzigen

Stel, je wil je naam wijzigen. Je bent een adopko en op zoek naar jezelf. Je vindt bijvoorbeeld dat je naam niet bij je past. Adoptieouders kiezen er namelijk vaak voor de voornamen te wijzigen. Bovendien neemt de adopko de familienaam van de nieuwe ouders aan. Volgens de Commissie Kalsbeek is je familienaam wijzigen als adopko moeilijk.

"Ten aanzien van de mogelijkheden tot ‘herverkrijging’ van de oorspronkelijke geslachtsnaam, schiet de huidige regelgeving echter beduidend te kort. Wijziging van de geslachtsnaam is slechts op zeer beperkte gronden mogelijk (artikel 7 Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek juncto het Besluit geslachtsnaamswijziging), waarbij het herverkrijgen van de oorspronkelijke geslachtsnaam niet tot de mogelijkheden behoort. De mogelijkheden die de regelgeving thans biedt zijn enerzijds de hardheidsclausule van artikel 6 van het Besluit geslachtsnaamswijziging, indien de verzoeker aantoont dat het achterwege blijven van de geslachtsnaamswijziging de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de betrokkenen in ernstige mate zou schaden, en anderzijds de herroeping van de adoptie."

Bron: Rapport interlandelijke adoptie “Alles van waarde is weerloos” pp. 45-46

Het is dus volgens de Commissie Kalsbeek alleen mogelijk je familienaam aan te passen, als je er echt ziek van wordt... En dat kan aantonen... Of, dat je de adoptie wil terugdraaien... Dat alles kan ook maar in een korte periode.

Het aanvraagformulier naamswijziging
vind je op de website van Postbus 51 (pdf). Er is ook een brochure (pdf). De Commissie Kalsbeek pleit dan ook voor een aanpassing van het Besluit geslachtsnaamswijziging voor adopko's. Zodat je makkelijk je familienaam kan wijzigen, of dat je bijvoorbeeld een combinatie van je Koreaanse en Nederlandse achternaam draagt. Hieronder het gedicht van Lucebert, met als titel "Alles van waarde is weerloos". Het is de ondertitel van het rapport van de Commissie Kalsbeek.

Alles van waarde is weerloos.

De zeer oude zingt:
er is niet meer bij weinig
noch is er minder
nog is onzeker wat er was
wat wordt wordt willoos
eerst als het is is het ernst
het herinnert zich heilloos
en blijft ijlings

alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk

als het hart van de tijd
als het hart van de tijd

Lucebert

Geen opmerkingen: