vrijdag 9 november 2007

Kinderen moeten weten wie hun echte ouders zijn

Vandaag over dit onderwerp gelezen in het Parool. Jeannette van Raak promoveert op dit onderzoek. De Economist noemt afkomst een fundamenteel recht. Het artikel volgt hieronder.

'Kind moet zijn afkomst kennen'

Promotieonderzoek 'koekoekskinderen'

Van een verslaggever

DEN HAAG - Ouders moeten worden verplicht hun kinderen in te lichten over hun ware vader en moeder. Liegen over de biologische vader moet op straffe van een dwangsom worden bestreden.

Dat bepleit Jeannette van Raak, onderzoekster familie- en jeugdrecht, die morgen promoveert op het onderzoek 'Koekoekskinderen en het recht op afstammingsinformatie'.

Eén op elke tien kinderen heeft een andere vader dan hij of zij denkt. Vooral door de hoeveelheid echtscheidingen - bijna 32.000 per jaar - verdwijnt de biologische vader dan nog wel eens uit het zicht. Ook adoptie- of donorkinderen weten vaak niet wie hun echte vader of moeder is. "Momenteel is het voor een kind heel moeilijk aan informatie over zijn afkomst te komen, terwijl het een grondrecht moet zijn om over die gegevens te beschikken," meent Van Raak.

De ouder die aangifte doet van een kind, moet daarom een verklaring van een verloskundige of arts zien waaruit blijkt dat het kind daadwerkelijk geboren is uit de moeder die op de geboorteakte staat. Zo moet het vervalsen van een geboorteaangifte moeilijker worden. Daarnaast wil Van Raak dat jongens onder de zestien wettelijk vader kunnen worden. Jongens van veertien die een kind verwekken, kunnen hun zoon of dochter nu pas wettelijk erkennen wanneer ze zestien jaar zijn. Tot die tijd heeft een kind vaak geen officiële vader.

"Als kinderen niet weten wie hun biologische vader of moeder is, kunnen ze daar heel ongelukkig van worden," stelt Van Raak. "Sommigen zijn hun hele leven op zoek naar hun ouders. Voor anderen is het medisch belangrijk te weten van wie je afstamt, welke ziekten in de familie voorkomen."

Het is niet altijd prettig voor het kind de waarheid te weten. "Als door incest de opa eigenlijk de vader is, is dat niet leuk om te horen. Maar als hij er later achterkomt, doordat iemand zijn mond voorbij praat, is de klap nog groter," aldus Van Raak. Zij wil de discussie over afstammingsinformatie op gang brengen. "Het zou mooi zijn als een programma als Spoorloos straks niet meer nodig is."

Bron: Het Parool dinsdag 9 november 2007, 'Nieuws' pp. 9

1 opmerking:

ek zei

Inderdaad een belangrijk artikel.
Maar is het soms voor een ouder ook niet handig te weten wie zijn (echte) kinderen zijn.