donderdag 25 oktober 2007

Adoptie @ Reporter

Aflevering van Reporter over adoptie. Het programma (uitgezonden zondag 21 oktober) suggereert dat adoptie in Nederland wordt beheerst door marktwerking: met vraag, aanbod, concurrentie en targets. Een cynische voorstelling van zaken?

Er schijnen 25 x zoveel meer aspirant adoptie ouders dan adoptiekinderen te zijn. Het aantal ouders die kinderen willen adopteren is afgelopen jaar verdubbeld. Adoptie is populair, weeskinderen zijn gewild. Hoe ga je daar mee om? De enige instantie in Nederland die van het Ministerie van Justitie een vergunning heeft om kinderen uit het buitenland te halen is Wereldkinderen.

Nederland heeft het Haagse Adoptie Verdrag geratificeerd. (In het Engels: Intercountry Adoption Section.) In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Dit verdrag komt op voor de belangen voor het kind. Zuid-Korea moedigt binnenlandse adoptie sinds kort wel meer aan.

In de aflevering komen onder andere AdopKo Hilbrand Westra (United Adoptees International), Ina Hut (Wereldkinderen) en Bertie Treur (stichting Kind en Toekomst) aan het woord.

Geen opmerkingen: