donderdag 6 augustus 2009

Belangenbehartiging voor adopko's

Dit jaar is er al veel gebeurd in de adopko wereld - zowel in Nederland als Zuid-Korea.

In mei publiceerde het SIG het manifest "Tussen weerbaarheid en kwetsbaarheid" (pdf). Zij roepen op tot nuance. Enerzijds is adoptie niet alleen maar problematisch, anderzijds ook niet rooskleurig.

In de Nederlandse Tweede Kamer is er in juni in het kader van de Commissie Kalsbeek gesproken over interlandelijke adoptie. Zowel de meningen van emeritus hoogleraar adoptie Hoksbergen als Joan Hansink van het UAI zijn te volgen. In Katholiek Nieuwsblad schrijft Hoksbergen over het belang van het kind. Tijdens een radio-uitzending praat Joan Hansink over de rechten van geadopteerden.

In Zuid-Korea is er veel gelobby voor adopko's. Men begint steeds meer op te komen voor de rechten van Koreaans geadopteerden (toegang tot informatie over je Koreaanse familie). Om hun standpunt kracht bij te zetten, is er een online petitie van TRACK geopend. Teken de petitie voor meer adopkorechten! Hieronder volgt een chronologisch verslag daarover in de Koreaanse kranten.

Januari - De Korea Times schrijft dat Amerikaanse militairen Koreaanse kinderen adopteren. Zodat de kinderen een Amerikaans paspoort en opleiding krijgen en militaire dienst in Korea ontwijken. De militairen zouden daar $146.000 (en andere middelen) voor krijgen. Men wordt beschuldigt dat het fenomeen adoptie misbruikt wordt. (Mij lijkt het dat er betere regels omtrent internationale adoptie moeten komen.)

Februari - Yonhap bericht over inspraak van adopko's met betrekking tot een wijziging van de Koreaanse adoptiewet. Heikel punt is de ratificatie van het Haagse Adoptieverdrag ter bescherming van de geadopteerde.

Mei - Een analyse van Chris Williams over internationale adoptie is te lezen via de Korea Herald. Hij betoogt dat adoptiekinderen meer zorg verdienen.

Mei - In het kader van adoptiedag een profiel van de organisatie ASK (Adoptee Solidarity Korea) kun je zien op de website van de Korea Times. ASK doet aan belangenbehartiging voor adopko's.

Juli - Nog een artikel van de Korea Times. Om tegemoet te komen aan de eisen van het Haagse Adoptieverdrag, heeft de Koreaanse regering KCare in het leven geroepen. Dit is de opvolger van GAIPS. KCare zou ervoor moeten zorgen dat geadopteerden beter hun Koreaanse familie kunnen vinden. Tot nu toe wordt dit proces gehinderd door ontbrekende informatie. Adopko's Jennifer Kwon Dobbs en Jane Jeong Trenka schrijven dat ook deze KCare nog niet voldoende meewerkt.

Juli - De Hankyoreh publiceert een uitgebreid cover story over adoptieorganisaties zoals kindertehuis KSS en HOLT. Wat drijft deze organisaties? Wat zijn hun doelstellingen? Een indringend beeld volgt over een adopko op zoek naar roots, het winstbejag van adoptie-instellingen en een pleidooi voor meer adopkorechten via het Haagse Adoptieverdrag.

Juli - Tenslotte een stuk van de Hankyoreh over de tekortkomingen van KCare.

Er is ook ander, meer recent nieuws. Vandaag begint de Gathering in Amsterdam! Het wordt georganiseert door IKAA. De Nederlandse adopkovereniging Arierang doet de uitvoering.

Lees verder:

Geen opmerkingen: