dinsdag 9 december 2008

Adoptie onder vuur @ WODC

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) neemt adoptie onder vuur. Het WODC is onderdeel van het ministerie van justitie. B.M.J. Slot, R. Post, F. Juffer, P. Vlaardingerbroek en A.P. van der Linden werkten er aan mee.

Justitiële verkenningen besteedde in 1979 voor het eerst aandacht aan adoptie van buitenlandse kinderen. Er was destijds vooral veel aandacht voor het aanpassingsproces van adoptiekinderen aan een vreemde cultuur, discriminatie en verlies van identiteit. Ook de vraag of raciale verschillen tussen ouders en kind al dan niet doorwerkten in hun onderlinge relatie was een onderwerp. Er zijn - vanzelfsprekend - parallellen en verschillen met de huidige adoptiesituatie en -discussie. Een parallel is bijvoorbeeld de problematisering van culturele verschillen. Vooral de afgelopen jaren worden deze vaak als een argument tegen interlandelijke adoptie aangevoerd. Het meest in het oog springende verschil met de adoptiesituatie destijds is natuurlijk dat adoptie tegenwoordig in één adem wordt genoemd met kinderhandel. Termen als 'de adoptie-industrie' en 'de adoptielobby' zijn gemeengoed geworden. Verschillende auteurs in dit themanummer wijzen erop dat de belangen van het kind weer meer voorop zouden moeten staan in de adoptiepraktijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hmm. Dat F. Juffer in zo'n commissie zit vind ik apart. Ik heb al heel veel wetenschappelijke artikelen en conclusies van haar gelezen en als iemand altijd positief over adoptie vind... iig niet erg kritisch.
Niet dat kritisch meteen inhoudt dat je dan niet meer negatief mag zijn, maar ik vind het toch opvallend. 'Adoptie onder vuur' associeer ik niet met de inhoud van haar onderzoeken en artikelen in ieder geval.